Kereviz-Ispanak Kürü
Kullanılacak
olan malzeme 250 gram taze ıspanak ve 200 gram kabuğu soyulmuş
kerevizdir. Kaynamakta olan bir litre suyun içerisine 200 gram ince
dilimlenmiş kerevizi atınız ve ağzı kapalı olarak kısık ateşte on dakika
haşlayınız. On dakika tamamlandıktan sonra üzerine 250 gram ıspanağı
ilave ediniz ve yine ağzı kapalı olarak beş dakika daha haşlamaya devam
ediniz. Daha sonra soğumaya bırakınız. Soğuduktan sonra süzerek suyunu
temiz bir şişeye koyunuz. Sabah aç karnına veya kahvaltıdan bir saat
sonra bir su bardağı içilir. Akşam aç karnına veya akşam yemeğinden bir
saat sonra bir su bardağı içilir. Onbeş gün müddetle sabah ve akşam
içimleriyle gün atlamadan devam edilir. Onbeş gün sonra on gün ara
verilir. On gün aradan sonra aynı şekilde tekrar sabah ve akşam olmak
üzere onbeş gün devam edilir. Toplam otuz günlük uygulamayla kür
tamamlanmış olur.
200
gram kerevizin yumrularının yerine kerevizin sadece taze ve yeşil olan
yapraklarını ve saplarını da kullanabilirsiniz. Üç adet saplı (dallı ve
yapraklı kısımları, yaklaşık 150 gram) kereviz yeterli olabilecektir. Bu
takdirde haşlama süresi üç dakikadır. Üç dakika tamamlandıktan sonra
200 gram ıspanak ilave edilerek beş dakika daha haşlamaya devam edilir.
Ilıdıktan sonra süzülür ve temiz bir şişeye doldurulur. Tüketim şekli
yukarıda belirtildiği gibidir.
Kerevizi
çoğu zaman pazarlarda bulmak mümkün olmamaktadır. Ancak, son yıllarda
süpermarketlerde dondurulmuş olarak hem taze ıspanağı hem de taze
kerevizi bulmak mümkündür. Kereviz-ıspanak kürü için derin dondurulmuş
bu sebzeleri de aynı amaçla kullanabilirsiniz. Etkisi aynıdır.
Süpermarketlerden
aldığınız derin dondurulmuş ıspanak veya kerevizi aynı şekilde
buzdolabınızın derin dondurucu kısmında veya buzluğunda korumak
zorundasınız. İhtiyacınız olan miktarı aldıktan sonra fazla bekletmeden
tekrar derin dondurucunuza veya buzdolabınızın buzluk kısmına koymak
zorundasınız. Çünkü derin dondurulmuş sebzeler şoklanarak koruma altına
alındığından, buzdolabınızın normal bölmelerinde en fazla iki gün
içerisinde tazeliğini ve tedavi edici gücünü yitirmektedir.
Kereviz-ıspanak
kürünün onbeş gün müddetle ara vermeden uygulanması gerekir. Bu nedenle
tedbirinizi önceden alarak yeteri kadar taze ıspanağı ve taze kerevizi
tedarik etmeniz gerektiğini unutmayınız. Kullandığınız şişeyi mutlaka
buzdolabında koruma altına alınız. Hazırlanan miktar iki günlüktür.
Şişenin içinde geriye kalanın ertesi gün kullanmak için buzdolabında
korunması gerekir. Hiçbir zaman bir litreden fazla hazırlamayınız. Çünkü
hazırlanan ıspanak-kereviz karışımı 48 saatten fazla dayanmaz ve tedavi
edici özelliğini de önemli ölçüde kaybeder.
Demirin
vücudumuz tarafından en fazla alındığı besinler arasında et %10-%20 ile
birinci sırayı almaktadır. Bitkisel besinlerdeki demir alınımıysa
(resorpsiyon) en fazla %1 - %5' dir. Bu genel bir kuraldır. Ancak,
kereviz-ıspanak karışımı bu kuralı bozmaktadır. Kereviz-ıspanak
karışımında bu oran %34' ün üzerindedir.
Önemli Not: Eğer şeker hastasıysanız bu kürü hekiminize danışmadan uygulamayınız.
Dikkat
Kansızlığa
karşı kereviz-ıspanak kürünü uyguladığınız dönemlerde çikolatadan ve
aşırı tatlı tüketiminden uzak durunuz. Günde bir bardaktan fazla çay ve
kahve içmemeye özen gösteriniz. Kereviz-ıspanak kürünü uygularken gün
içerisinde zengin C-vitamini içeren sebze veya meyveleri tercih etmeniz
daha faydalı olacaktır.
Eğer
sigara içme alışkanlığınız varsa unutmayınız ki sigara vücudunuzdaki
C-vitaminini önemli ölçüde azaltmaktadır. Demirin bağırsaklarda
emilmesinde C-vitamini önemlidir. Çünkü C-vitamini demirin vücudumuz
tarafından emilmesini takviye edici özelliğe sahiptir.
Not: Hekiminizin
verdiği ilaçlar varsa mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir
destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle, bilmeniz gereken
kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda
hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan
şikâyetiniz ne olursa olsun, bu kitaptaki bilgilerle kendi kendinizi
tedavi etmeye kalkışmayınız. Bu kitabın içindeki bilgilerin kesinlikle
bir hastalığı teşhis amacı yoktur.
Kaynak : http://www.profsaracoglu.com/kansizlikdemir-eksikligi.xhtm