18 Nisan 2017 Salı

NSA'nin Windows'ları Hackleyebilen Silahları, Windows 2000'lerden Windows 8'lere Kadar - Server'lar Dahil - Ayrıntılarla Verildi

Daha önce, NSA'nin fason bir hack örgütüyle işbirliği içerisinde bulunduğunu yazmıştık. NSA'nin "Elit hacker grubu" olarak tanımladığı hacker örgüt bir başka hacker örgüt tarafından açığa çıkarıldı. Aslında yine WikiLeaks'in bilgileri doğrultusunda bu bilgiler ortaya çıkıyor. ABD'nin Ulusal Güvenlik Ofisi'nin özellikle kurumsal birimlerde çalışan Windows enstrümanlarını hacklediği artık bir gerçek ve Microsoft'un neden, arkasından atlılar kovalıyormuşçasına bu enstrümanlara güncelleme desteğini bıraktığı biraz daha belli oldu.

Dökümanlarda yer alan Windows 7 ve Windows 2008 R2 sistemler özellikle finans kuruluşlarınca yaygın olarak kullanılan Windows enstrümanlarıydı. Bu sistemler henüz 2016 itibariyle Windows 10'a güncellenmeye başlandılar.

Windows 2000, Windows 2000'in yama paketleri, Windows XP, Windows 7, Windows 8 ve Server ürünlerinin varyasyonları olan; Server 2000, Server 2003, Server 2008 ve Server 2012 olarak ortaya çıktı. Windows 7, kullanıcılar arasında "en güvenli Windows versiyonu" olarak bilinir, üstelik kurumsal kategoride XP ile birlikte en çok kullanılan işletim sistemi olduğunda fayda var. Üstelik Windows 7, henüz tam olarak güvenlik yama ve güncelleme desteğini kaybetmemişken Windows 10'un yayımlanmasından sonra, özellikle Avrupa bölgesinde fazlasıyla downgrade işlemi yapan kullanıcılar var.

Bu ürün yelpazelerinin, NSA ile ilişkili olmasıyla NSA'nin şirketleri bir şekilde kafes içerisinde bırakmak istediği, sıradan kullanıcıların pek fazla hedeflenmediğinin de sonucu çıkabilir. Ayrıca Windows XP ve Windows 7'lerde önyüklü olarak gelen yazılım üretme araçları da NSA tarafından "patlatıldığı" düşünülüyor, zaten Vault 7'deki 3. Belgelerde Wordpad++ programının, C++ programlarının NSA tarafından trojan'lendiği de ortaya çıkmıştı. Bu programlar için açık kapama için geliştirilen yama paketleri henüz 1 ay önce yayımlandı, güncelleme almadıysanız WordPad++'ın sitesinden edinmeniz gerekiyor.

Son tüketici bazında fazlasıyla beğenilen XP ve Windows 7'nin yanısıra genellikle bankalar ve finans kuruluşları tarafından kullanılan Server 2003, 2008 gibi servisler yer alıyor. Ayrıca, Windows Server 2003'te bazı zero-day'ler de ortaya çıktı: genellikle kamusal işler için kullanılan SmartCard cihazlarında da bazı şüpheli yazılımlar var. Henüz Zero-Day seviyesinde olduğu için henüz teyitli bir şekilde ne olduğu ortaya çıkmadı.

Geçtiğimiz yıl, bazı hükümetlerin kendi kamu daierlerinde yavaş yavaş Microsoft'un işletim sistemlerini ve Office programlarını yasaklattığına şahit olduk. Tepki çeken bu girişimlerin, şimdi daha önce NSA'nin bu enstrümanları hacklediğini ve devlet kurumlarnı (özellikle enerji ve finans kuruluşlarını) takibe aldığınının istihbaratını almış olabileceği konuşuluyor. Üstelik; bu skandalların ortaya çıkmasıyla birlikte bazı ülkelerde 2013 ile 2015 yılları arasında gerçekleşen şüpheli elektrik kesintileriyle ilgili yeni soruşturmalar da vuku bulabilir. NSA'nin, daha önce Rusya'da ve Japonya, ağırlıklı olarak Tokyo'da kasıtlı elektrik kesintileri yaptığı, bazı enerji santrallerinin kasıtlı olarak elektriğini kestiği düşünülüyordu. 

Yazan: Ugurcan Taspinar    Kaynak : http://www.turk-internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=55871

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *